Här lär sig fastighetsbolag kapa energinotan utan klimatavtryck och öka fastighetens värde!

11 Dec 2023 Labkyl Hållbarhet DLE

Här lär sig fastighetsbolag kapa energinotan utan klimatavtryck och öka fastighetens värde! Labkyls frukostseminarium med fokus på energieffektiv och hållbar kyla och värme i fastigheter blev fullsatt.

Labkyls frukostseminarium med fokus på energieffektiv och hållbar kyla och värme i fastigheter blev fullsatt. AMF Fastigheter, Fabege, Hufvudstaden, Stendörren och Vasakronan var några av de fastighetsbolag som deltog, tillsammans med konsulter från bl a Bengt Dahlgren och Tyrens, fastighetsförvaltare och tekniska förvaltare som Newsec samt energirådgivare från kommuner som Stockholm, Nacka, Lidingö och Sigtuna.

Seminariet satte fokus på hur du maximerar din fastighets energibesparing och minimerar klimatavtrycket genom DLE-konceptet (Delta Lift Energy). DLE är i grunden ett CO2-aggregat som värmepump eller kylmaskin i kombination med egenutvecklad, avancerad styrteknik. Det som möjliggjort utvecklingen är en banbrytande teknik där klimatneutral CO2 (koldioxid) använts som köldmedium istället för miljö- och hälsofarliga syntetiska köldmedier. Den CO2 som nyttjas har tagits om hand som en biprodukt vid biogastillverkning och därefter kapslats in i det slutna kylsystemet.

 

Under seminariet gick Viktor Ölén från SKVP genom PFAS och F-gas, regelverk, utmaning och möjligheter, Patrik Larsson, teknisk chef på Labkyl berättade om DLE-konceptet och Anders Ekdahl från Nordic Climate Group och tankesmedjan Fokus Energieffektivitet samtalade med Ulf Näslund, chef för teknikutveckling på Vasakronan om energieffektivitet och teknikutveckling.

De som önskade fick en rundtur i Sergelgatans maskinrum där fyra stycken CO2 -aggregat som enligt DLE-konceptet, skapar miljövänlig och hållbar kyla i Vasakronans fastigheter på Sergelgatan.

Patrik

Patrik Ahlstrand

E-post:
Du som missade seminariet om
hur man spar energi och samtidigt förenklar er hållbarhetsredovisning,
kontakta Patrik Ahlstrand
så kommer vi gärna till ditt företag och berättar.

Visste Du att Vasakronan spar miljoner i Hötorgshusen varje år med Delta Lift Energy?

Labkyl har installerat Stockholms största geoanläggning med fyra kraftfulla DLE-värmepumpar, minskat energikonsumtionen med 78% (8 600 000 kWh/år) och sparar 9-12 miljoner kr/år. Koldioxidutsläppet minskar med 400 000 kg/år. Se filmen på Youtube här.