Vår Gård sänker sina energikostnader med 1.250.000 kr per år!

12 Nov 2023 Labkyl Hållbarhet DLE

Fossilfri värme var ett av kraven från konferensanläggningen Vår Gård i Saltsjöbaden när de ville miljö- och energisäkra anläggningen. Kyltjänst i Eskilstuna fick uppdraget att göra en energiutredning som landade i en rekommendation om Labkyls DLE-koncept. Tillsammans med Labkyl och Kylmästarna, som också tillhör Nordic Climate Group, skapades lösningen som levererar energieffektiv och klimatneutral kyla och värme.

- Efter att vi gjort energiutredningen förmedlade jag kontakten vidare till Labkyl av två skäl. Dels är vi systerföretag inom Nordic Climate Group och dels är det Labkyl som utvecklat DLE-konceptet och kan det bäst, säger Per Andersson, vd på Kyltjänst i Eskilstuna.

Uppdraget på Vår Gård konferens och möten påminner om de energieffektiviserings- och hållbarhetsuppdrag Labkyl tidigare utfört för Sånga Säby Kursgård och Hasseludden Yasuragis räkning.

Hållbara installationer i spa-, hotell- och konferensmiljö där DLE-konceptets CO2-aggregat generar kyla och återvinner värme energieffektivt, klimatneutralt och PFAS-fritt.

Enligt beräkningar kommer den återvunna värmen i DLE-konceptet stå för allt varmvatten och uppvärmning av Vår gårds sex byggnader.

Målet är att kunna ta bort all spetsvärme som i dag består av ca 70 kubikmeter olja per år.

Om Labkyl lyckas fullt ut med sitt uppdrag beräknas kostnaden för olja minska med ca 1 250 000 kr/år med dagens oljepris, miljövinsten är en sänkning av CO2-ekvivalenter med 185 000 kilo! Det motsvarar 500 st laddhybrider som tillsammans kör 600 000 mil. Samtidigt räknar Labkyl med att elförbrukningen för anläggningen inte kommer att öka.

På Vår Gård fanns det redan bergvärme installerat. Labkyl använder de befintliga borrhålen för att tillföra värme till DLE-konceptet. Den värmen räcker inte fullt ut för att ersätta oljan. Därför har två stycken stora Hybrid Air-Units-enheter  installerats för att hämta värme från utomhusluften. En nyhet med dessa två Hybrid Air-Units är att de inte bara kan hämta värme ur luften utan numera också avge värme. En funktion som blir till stor nytta under sommarhalvårets varma dagar.

Det tredje Nordic Climate Group-företaget som är involverat i projektet är Kylmästarna. De har stått för installationen av anläggningens kökskyla. Ett CO2-aggregat genererar kylan till anläggningens fem kylrum, ett frysrum samt ett antal kylmöbler. Värmeåtervinningen från CO2-aggregatet går därefter tillbaka till Labkyls DLE-koncept och tillför Vår Gård ytterligare ”gratis” värme.

-Förutom att Vår Gård kommer spara pengar och bli fossil- och PFAS-fria minskar deras kostnader för service och underhåll dramatiskt. I dag är det t ex ett lagkrav att någon har ett tillstånd för att sköta oljepannan. Installationerna i DLE-konceptet kräver avsevärt mindre skötsel och vi erbjuder alltid förmånliga serviceavtal, säger Patrik Larsson, Vd på Labkyl

 

*DLE-konceptet är helt klimatneutral och PFAS-fri energilösning som kombinerar CO2-aggregat som kylmaskin eller/och värmepump tillsammans med egenutvecklad styrteknik och kan ge en fastigheter 100% effekttäckning.

Den CO2 som används i systemet är en återvunnen biprodukt vid biogasframställning.

DLE - Delta Lift Energy

DLE - Delta Lift Energy

DLE representerar en hållbar, energi- och kostnadseffektiv lösning. Det som möjliggjort den här utvecklingen är en banbrytande CO2-teknik. Framtiden är fantastisk därför att på rätt företag finns det alla möjligheter för dig som vill utvecklas att också göra det. Som kyltekniker är du en del av den moderna kyl- och värmeenergilösningen som bygger framtidens hållbara samhälle.