Labkyl levererar klimatvänlig och energieffektiv teknik när City Gross bygger nytt!

22 Apr 2024 Labkyl Hållbarhet DLE

Labkyl står för de kyltekniska installationerna när City Gross bygger en ny butik i handelsområdet Erikslund utanför Västerås.

Den totalt 6 000 kvm stora City Gross-butiken är tänkt att bli något alldeles extra. Butiken får bland annat egen entré, parkeringsgarage under jord, en säljyta på 4 180 kvadratmeter och en färskvaruhall.

Det är fastighetsbolaget Gotska som tillsammans med byggbolaget Ylab fått uppdraget att bygga den nya butiken.

Den kylmaskin Labkyl levererar och installerar har energieffektivt och klimatneutralt CO2 som köldmedium. Värmeåtervinningen från kylmaskinen går tillbaka till butiken i form av ”gratis” uppvärmning och varmvatten.

I deras uppdrag ligger också att installera ett Jets™ vakuumsystem. Det är ett enkelt och effektivt sätt att transportera bort kondensvatten från kyl- och frysdiskar – utan behov av golvbrunnar och avloppssystem. Kondensvattnet sugs upp via en vakuumpump och rör i taket. När systemet väl är på plats är flexibiliteten stor när det gäller att flytta kyl- och frysdiskar för att exempelvis skapa nya kundstråk.

Labkyl har också i uppdrag att installera en CO2 Adaptive Liquid Management-lösningen som ger möjlighet att utnyttja förångarna i kyl- och frysdiskar samt kyl- och frysrum maximalt, vilket i sin tur ger ytterligare energibesparingar.

-Vi har installerat CO2-lösningar i ett par City Gross-butiker genom åren. Därför kändes det bra att vi fick en förfrågan när den nya butiken i Västerås skulle byggas. Vi räknade på uppdraget i konkurrens som vanligt och vann upphandlingen. Det här kommer bli en mycket modern och toppenfin butik, säger Nicklas Lundgren, projektchef på Labkyl.

För Labkyls del startar installationsarbetet under våren 2024 och beräknas bli klart efter sommaren samma år.

DLE

DLE - Delta Lift Energy

Ett koncept för klimatneutral, PFAS-fri och energieffektiv kyla och värme.