Labkyl installerar klimatsmart processkyla i Bake My Days nya bageri!

28 Feb 2024 Labkyl Hållbarhet

När Bake My Day bygger upp ett av Sveriges största bagerier i Arlandastad står Labkyl för leverans och installation av den nya kyl- och frysanläggningen. Med det nya bageriet kommer Bake My Days verksamheten att utökas ytterligare samtidigt som de blir energieffektivare och miljövänligare.

Bake My Day bakar för hand och utan onödiga tillsatser. Dessutom på svenskt spannmål, svenskt smör och grädde samt ägg från svenska frigående höns. Det gedigna sortimentet rymmer klassiker som prinsesstårta, kanelbullar, biskvier och smakrikt surdegsbröd, men även nya produkter med oväntade och spännande smaker.

Labkyl installerar en kyl- och frysanläggning med naturligt köldmedium som är både klimatneutralt och PFAS-fritt. Helt enligt den nya F-gasförordningen och den kommande Reachförordningen. 

Då Labkyl valt att använda CO₂ som köldmedium kommer den nya kyl- och frysanläggningen även att stå för fastighetens totala värmebehov. Värmeenergin från kyl- och frysanläggningen återvinns och går tillbaka till fastigheten som gratis uppvärmning och tappvarmvatten.
På det här sättet får Bake My Day en ytterst energieffektiv och miljövänlig drift av bageriet.

Fastigheten ska certifieras enligt Miljöbyggnad Silver.

Just nu pågår byggnationen och det invändigt 10 000 kvm stora bageriet beräknas vara klart sommaren 2024.



-Man tror att ett bageri mest är i behov av värme till ugnar, men behovet av kyla i olika former är också stort.

Bake My Day hanterar stora volymer av bakverk, ingredienser och råvaror som behöver kyla i olika former.

Det gör att det här uppdraget innehåller många specialanpassningar.
Ta degämnen som ett exempel.
En del degämnen förvaras frysta andra som surdeg behöver stå kallt i 24 till 48 timmar innan de använts.
All kyla i det här bageriet är miljövänlig och högst energieffektiv,


säger Patrik Larsson, teknisk chef på Labkyl

Patrik Larsson

Patrik Larsson

E-post:
Delta Lift Energy

I dag finns DLE-konceptet installerat hos ett stort antal kunder med till exempel kyl- och fryslager, kontors- och bostadsfastigheter samt konferens- och idrottsanläggningar med flera. Med DLE-konceptet får ni en framtidssäkrad kyl- och värmeanläggning med ett helt och hållet klimatneutralt och PFAS-fritt köldmedium. Med en DLE-anläggning kan ni halvera energikostnaderna och samtidigt öka värdet på er fastighet.