Labkyls 63:e livsmedelsbutik med CO2 som köldmedium!

13 Dec 2023 Labkyl Hållbarhet DLE

Willys i Vagnhärad blir den sextiotredje livsmedelsbutiken där Labkyl installerar energieffektiv, klimatneutral och Pfas-fri kyla och värme genom att använda CO2 som köldmedium. Det innebär att ytterligare en livsmedelsbutik satsar hållbart.

2005 tog Labkyl det för många visionära beslutet att satsa på naturliga köldmedier och då primärt CO2. Utvecklingsteget var stort och nu kan man konstaterar att det hållbara valet var bra och naturligt. Grundtanken att arbeta för minskad klimatpåverkan  och ökad energieffektivitet genom att använda CO2 som köldmedium har visat sig vara helt rätt. Sedan dess har Labkyl etablerat sig som branschens ledande företag inom den tekniken.

I dag finns det förmodligen inget enskilt företag i Norden som genomfört så många installationer av hållbar kyla och värme inom livsmedelssektorn som Labkyl.

Willys i Vagnhärad bygger sin butik i en helt ny lokal med en totalyta av 3 000 kvadratmeter. Willys satsar på CO2 som köldmedium och har ett eget koncept för hur det ska gå till. De bygger alla butiker med dubbla CO2-aggregat för redundans, det vill säga kyl- och frysrum samt mejeriavdelning får kyla från båda aggregaten för högsta tänkbara säkerhet. Samtidigt arbetar aggregaten med höga förångningstemperaturer vilket ger en ekonomisk drift. Värmeåtervinningen går tillbaka till butiken i form av ”gratis” uppvärmning.

"Willys är en duktig beställare som har anammat CO2-tekniken fullt ut. Vi följer deras koncept med vår teknik.

Tidigare butiker vi byggt kan vi i efterhand se är väldigt energieffektiva. De har energiövervakning av sina anläggningar, vars resultat de följer upp på ett bra och effektivt sätt.

I Vagnhärad jobbar vi just nu med rördragning, CO2
-aggregaten levereras strax innan jul och efter nyår byggs kyl- och frysrum.

Till våren beräknas Willys i Vagnhärad öppna och och vi ser fram emot ett gott samarbete med dem i framtiden." 

- Jan Lindfors, projektledare på Labkyl.

DLE-konceptet består av en värmepump eller/och en kylmaskin som använder sig av CO2  (koldioxid) som köldmedium, tillsammans med egenutvecklad och avancerad styrteknik.

Utforska tekniken här.

Allt vi på Labkyl gör utgår från en grundtanke om minskad klimatpåverkan och ökad energieffektivitet, oavsett om uppdraget är litet eller stort.

Läs mer om oss här.

Vi har helhetsansvar från idé, projektering, leverans och installation till underhåll och service. 

Se ett par projekt här.

I Labkyls vision ingår det att producera kyla och värme klimatneutralt och energieffektivt och därmed verka för ett hållbart samhälle.

Lär dig mer här.