500% högre verkningsgrad för pengarna med DLE-konceptet

09 Okt 2020 Labkyl Hållbarhet

Nu när Atrium Ljungberg bygger Bas Barkarby, ett multifunktionellt kvarter med inriktning på lärande, kultur, idrott och näringsliv väljer man att använda Labkyls innovativa energieffektiva och klimatneutrala DLE-koncept med teknik för att skapa kyla och värme.

I Bas Barkarby bygger idéen på att till exempel det värmeöverskott som uppstår i byggnadens många stora öppna ytor, återvinns genom kylning med DLE som värmepump och tillförs byggnaden i form av värme till tappvatten och luftbehandlingsaggregat. När det behövs spetsas tekniken med miljövänlig fjärrvärme. Det här är en mycket energieffektiv och miljövänlig lösning.

DLE-konceptet ger 500 procent bättre verkningsgrad för varje investerad energikrona jämfört med att köpa fjärrvärme och fjärrkyla.

Labkyl kommer att installera två DLE aggregat. En på 1 megawatt och ytterligare en på 100 kilowatt. Den senare kompletterar den större för att ge en bättre reglering och verkningsgrad vid lägre effektbehov. Låg energiförbrukning gör DLE-konceptet till den överlägset mest energieffektiva och miljövänliga produkten på marknaden.

Bas Barkarby får en beprövad lösning som redan finns installerad och i drift hos bland annat PostNord i Solna och hos Akademiska Hus.

Atrium Ljungbergs Bas Barkarby. Färdigställs 2022. AL.se Labkyls del av projektet beräknas klart under första kvartalet av 2021.

 

Visionsbild: Atrium Ljungberg/White Arkitekter