Göteborgs Fryshus sparar upp till 27% av energin med hjälp av Industrikyla

05 Okt 2023
För ett år sedan tog Industrikyla över skötseln av Göteborgs Fryshus två fryslager och påbörjade då sitt lyckade energieffektiviserings uppdrag.

Göteborgs Fryshus erbjuder en komplett fryskedja med frys- och kyllagring i två 16 meter höga fryslager på totalt 9000 kvm med plats för 16 000 pallar. Göteborg Fryshus kan samordna och optimera sina kunders hela fryskedja, från bokning och thermotransporter till hantering och slutleverans. 

I vardera fryshus fanns det en befintlig mekanisk ammoniakanläggning tillsammans med kompressorer. En av Industrikylas första uppgifter var att renovera och modernisera de båda ammoniakanläggningarna samt totalt nitton kompressorer. Därefter tog de tag i styr-och reglertekniken. En effektiv automatisering av allt från ventiler, luftavskiljare, avfrostning med mera är en av nycklarna till en effektiv drift och maximal värmeåtervinning.

Målet att varje kWh som kan sparas, ska sparas.

- Vi jobbar uteslutande med naturliga köldmedier som ammoniak. För oss är det både en miljö- som en kvalitetspolicy. När vi startade vårt uppdrag här 2022 kunde vi ha upp till 20 larm i veckan från de båda fryshusen. Nu mer eller mindre inga alls. Renoveringen av ammoniakmaskinerna tillsammans med en funktionell och effektiv styr och regler är ett lyft. Ammoniakanläggningar har lång livslängd och renoveringen av dem gav dem nytt liv. Vi känner att vår beställare har ett stort förtroende för oss och det vill vi förvalta på bästa tänkbara sätt, säger Joacim Hammarstrand, projektledare på Industrikyla.

- Vi är väldigt nöjda med de åtgärder som Industrikyla tillfört och som inneburit sänkta energikostnader och högre driftssäkerhet. Industrikyla är enkla att kommunicera med, de svarar snabbt och åtgärdar problem effektivt. Sammantaget håller de en hög servicenivå. Jag rekommenderar dem gärna till andra beställare, säger Henrik Hellgren, vd för Göteborgs Fryshus.