En minut med Hans Liedman…

19 Jan 2024

Med en gedigen ledarbakgrund och 25 år i kylbranschen ser Hans Liedman, VD på SLS Kyla Värme Energi, in i framtiden.

Vad händer inom SLS under 2024?

Vi har en mycket stor orderingång och full fart på vår produktion. I pipeline finns många intressanta projekt till spännande objekt. Under 2024 kommer vi behöva anställa folk för att hinna med alla våra uppdrag.

Kan du se något trendbrott i år jämfört med andra år i er orderbok och förfrågningsunderlag?

Ett trendbrott är att vi får in betydligt fler förfrågan om större värmepumpar än tidigare. Det har att göra med energiomställningen, men det är också ett sätt att få en ”grön miljömärkning”. En miljömärkning höjer en fastighets värde och underlättar för företag att skriva sin hållbarhetsrapport. Generellt är de ökade kraven på hållbarhetsredovisning en möjlighet för oss som jobbar med kyla, värme och energi baserat på naturliga köldmedier.

På vilket sätt är SLS unika i Sverige?

Det finns inte många aktörer i Sverige som kan skräddarsy kylaggregat enligt specifikationer. Vi levererar helhetslösningar på riktigt, från projektering och produktion av kylaggregat till installation.

Vad är branschens största utmaning framöver?

En utmaning är att vi måste tillföra branschen kompetenta och utbildade människor. En annan utmaning för många i branschen är att lära sig hantera naturliga köldmedier med allt vad det innebär. De som uteslutande arbetar med syntetiska köldmedier i dag har en uppförsbacke framför sig.

Är naturliga köldmedier framtiden?

Om det råder ingen tvekan. De syntetiska köldmedierna kommer på sikt försvinna och det finns inget annat än naturliga köldmedier som vi kan använda oss av framöver.

Vad har påverkat kylföretagen mest under dina 25 år i branschen?

Det är nog den omvälvning som händer nu när kylföretag måste gå från syntetiska till naturliga köldmedier för att uppfylla alla hållbarhetsmål.  I dag vet vi att syntetiska köldmedier inte bara driver på växthuseffekten utan också att de innehåller PFAS.

Vad hoppas du på inför 2024?

Fortsatt god orderingång och att kylbranschen inte drabbas av en eventuell lågkonjunktur.

Hans Liedman, VD.