Altor blir ny huvudägare i Nordic Climate Group

16 Maj 2022

Nordic Climate Group har haft en expansiv tillväxt under sitt första år - både sett till antal förvärvade bolag, omsättning och personal. Nu går det svenska riskkapitalbolaget Altor in som ny storägare.

- Nordic Climate Group har tillsammans med Capillar inlett missionen om att erbjuda våra kunder hållbara och energieffektiva klimatlösningarna. Med Altor som ny huvudägare och strategisk partner kan vi fortsätta driva vår mission samt expandera och växa på nya geografiska marknader, säger Mats Åström, tf. CEO Nordic Climate Group.

Nordic Climate Group bildades i maj 2021 och består av 55 lokala entreprenörer i Sverige och Norge – alla kylföretag med starka lokala varumärken och marknadspositioner. Koncernen har under sitt första verksamhetsår haft en kraftig tillväxt, dubblat både omsättning och personalstyrka och är idag marknadsledande på den nordiska marknaden. Nordic Climate Group omsätter idag 2,2 miljarder SEK och har drygt 800 anställda.

Nordic Climate Groups erbjudande omfattar allt från komplexa kyllösningar för process- och livsmedelsindustri, kylda havsvattensystem till hållbara uppvärmningslösningar som exempelvis kommersiella värmepumpinstallationer.

- Det ligger i Altors DNA att samarbeta med bolag som drivs av starka entreprenörer, samtidigt som vi vill investera i bolag som driver den gröna omställningen. Vi är imponerade av hur Capillar och de lokala delägarna på bara drygt ett år skapat en koncern som redan är marknadsledande i sin bransch. Vi tror att detta är bara början på Nordic Climate Groups tillväxtresa. Vi välkomnar samtidigt Per Sjöstrand och Torbjörn Torell som nya styrelsemedlemmar. Vi ser fram emot att samarbeta med Nordic Climate Groups professionella och kompetenta team för att stötta dem i vår gemensamma ambition, säger Petter Samlin, partner Altor.

- Vi är väldigt stolta över att tillsammans med kompetenta och engagerade entreprenörer ha bildat Nordic Climate Group. Behovet av att erbjuda hållbara och smarta energieffektiva lösningar har aldrig varit större. Med Altor som partner är jag övertygad om att vi har valt en efterträdare som är dedikerad och väl positionerad att ta Nordic Climate Group till nästa nivå och höja koncernens redan ambitiöst satta mål, säger Johan Nylén, partner på Capillar Equity.

Koncernens delägare och ledning fortsätter att äga en stor andel av bolaget. Affären är under prövning av Konkurrensverket.

För mer information, kontakta:

Mats Åström
Tf. CEO & CFO Nordic Climate Group
Mats.astrom@nordicclimategroup.se
072-050 22 40

Tor Krusell
Head of Communications at Altor
tor.krusell@altor.com
+46 705 43 87 4

 

Om Altor

Since inception, the family of Altor funds has raised some EUR 8.3 billion in total commitments. The funds have invested in excess of EUR 5 billion in more than 75 companies. The investments have been made in medium sized predominantly Nordic companies with the aim to create value through growth initiatives and operational improvements. Among current and past investments are OX2 and H2 Green Steel. For more information visit www.altor.com