Dahlmans Kylteknik sparade 600 000 kWh åt matbutik

Torpahallen i Vänersborg är en Hemköpbutik som satsade på en hållbar energilösning för att minska sina energikostnader och bli mer miljövänlig. Med hjälp av Dahlmans Kylteknik sänkte Torpahallen sina energikostnader med mer än 600 000 kWh per år. Besparingen motsvarar uppvärmningen av 30 svenska standardvillor under samma tid.

Innan konverteringen stod Torpahallen inför en utmaning, äldre kylsystem med miljöfarliga syntetiska köldmedier och ökande energikostnader. Det rimmade illa med butikens miljötänkande.

De investerade i ett CO2-aggregat med värmeåtervinning tillsammans med nya kyl- och frysdiskar samt LED-belysning. Kylmediet CO2 är energieffektivt, miljövänligt och PFAS-fritt samt uppfyller alla krav som ställs i F-gasförordningen* och den kommande Reachförordningen.

Utöver Torpahallens energivinst har de också gjort en miljövinst. De har minskat sina utsläpp av växthusgaser med 784 miljoner ton CO2-ekvivalenter under 2023.

- Konverteringen av köldmedium och uppdateringen av hela butiken betyder väldigt mycket för oss. Vi gjorde det i rätt tid, precis innan elpriserna stack i väg. En stor anledning till ombyggnationen var F-gasförordningen. Vi märkte hur priset ökade på syntetiskt köldmedium samtidigt som vi ville vara så miljövänliga som möjligt. Dahlmans Kylteknik gjorde ett mycket bra jobb, i vår butik, säger bröderna Mattias och Marcus Bengtsson, ägare av Torpahallen i Vänersborg.

- I dag har mer eller mindre alla verksamheter som använder syntetiska köldmedier ett behov av att konvertera sina anläggningar till naturliga köldmedier. Det finns bara fördelar. Spar energi och pengar genom att återvinna värme till uppvärmning och varmvatten, samtidigt som köldmediet i sig är klimatneutralt, säger Robert Dahlman, VD på Dahlmans Kylteknik.

 

*F-gasförordningen reglerar på EU-nivå användningen av så kallade "fluorerade växthusgaser" (F-gaser). Resultatet leder till kraftigt minskad användning och slutligen ett förbud för både installation och påfyllning.