Robert Dahlman om samgåendet mellan Dahlmans Kylteknik och Kylbolaget Väst

01 Mar 2024

Robert Dahlman, VD på Dahlmans Kylteknik, berättar om händelsekedjan som ledde till att två framgångsrika kylföretag blev ett och hur framtiden kommer att gestalta sig.

Hur väcktes tanken?

Dahlmans Kylteknik och Kylbolaget Väst är två kylföretag som finns i samma stad och där personalen känner varandra väl. Bolagen har dessutom en snarlik inriktning förutom att Kylbolaget också riktar sig till privatmarknaden. För ungefär ett år sedan började vi allt som oftast få förfrågningar på samma arbeten och samma kund.

En del frågetecken fanns från våra kunder som tyckte att det var lite märkligt att vi räknade på samma jobb då vi hade samma ägare, Nordic Climate Group. Det gjorde att vi började skissa på en lösning för att se om det fanns något vi kunde göra.

Vad gjorde ni?

Vi började prata med varandra och såg tillsammans potentialen i ett samarbete och de fördelar det skulle ge våra kunder. Exempelvis har vi och Kylbolaget jour- och beredskapstjänster inom samma geografiska område. Om vi kopplade ihop vår jourverksamhet skulle vi i ett slag kunna fördubbla antalet servicetekniker till nytta för våra kunder. Därifrån var steget inte långt till att göra några projekt tillsammans.

Vi hyrde in montörer från Kylbolaget och de hyrde in montörer från Dahlmans. Det fungerade väldigt bra. För kunderna var det här inget problem, utan tvärtom så tyckte även kunderna att det var en win-win-situation.

Om ett av våra bolag fick ombyggnationen i ett projekt så kunde kunden behålla serviceavtalet och kontakten med det andra bolaget. Vi märkte fort att detta var en modell som fungerade och därav var inte steget långt till att sammanslå bolagen.

Vad sa er ägare om förslaget?

Initiativet kom från oss och Kylbolaget Väst. Vår ägare, Nordic Climate Group, slår normalt inte ihop dotterbolag. Det här blev dock lite speciellt och vi fick tummen upp. Nu har vi haft en process där vi tittat på hur de båda bolagens olika organisationer arbetar för att ta med oss det bästa från båda sidor. Vi vill att ett plus ett blir tre.

Vad blev resultatet och vilka fördelar får era kunder?

En betydligt starkare entreprenadverksamhet och effektivare serviceorganisation. Vi ska inte skryta, men tillsammans är vi nu den starkaste aktören på kyl- och frysanläggningar inom en femton mils radie. Vårt område sträcker sig från Uddevalla, upp till Svinesund och hela Dalsland och ner till Göteborg. Vi har ökat vår kapacitet, kompetens och erfarenhet. Vi är bättre tillsammans på alla plan. Reaktionerna från våra kunder har varit mycket positiv.

Hur organiserar ni er?

All personal på Kylbolaget Väst och Dahlmans kommer att kvarstå. Kunderna kommer känna igen ansiktena på de tekniker och projektledare och kontaktpersoner de möter. Alla avtal löper vidare och vi höjer vår servicenivå.

De kommersiella uppdragen tillsammans med jourverksamheten hamnar under varumärket Dahlmans Kylteknik medan konsumentmarknaden stannar kvar under varumärket Kylbolaget Väst.

Konsumentmarknaden för värmepumpar blir kvar i Kylbolagets lokaler och fungerar som en filial för privatmarknaden. Ansvarig för den är Lars Olsson tillsammans med de medarbetare som tidigare jobbat med installation av värmepumpar till privatpersoner.

Hur ser framtiden ut?

Den är ljus och miljövänlig. Tillsammans kan vi öka kundnyttan rejält på både entreprenad- som servicesidan. Vårt fokus ligger på naturliga, energieffektiva och klimatneutrala köldmedier och där har vi mycket att erbjuda alla våra kunder i form av kompetens och erfarenhet.