M/S Byfjorden blir en energieffektiv och miljövänlig pärla på västkusten

29 Feb 2024

Skärgårdsbåtarna i Uddevalla har trafikerat fjordarna i Bohuslän sedan 1800-talet. Som mest fanns det 16 ångfartyg som gick i trafik. I dag lever arvet vidare med tre fartyg som ägs av Uddevalla Turism AB med syfte att främja turismen och tillgängligheten till Uddevalla kommuns skärgård.

Fartyget m/s Byfjorden byggdes 1968 när brännoljan var billig. Sedan dess har olja stått för båtens uppvärmning och varmvatten. Till det har det funnits spetsvärme i form av en elpatron.

Nu energieffektiviserar Dahlmans Kylteknik fartyget. De tar bort oljeeldningen som stått för värme och varmvatten och sätter istället in en luftvatten-värmepump. Det tillsammans med modern styr och reglerteknik kommer sänka energikostnaderna samtidigt som fartygets miljöpåverkan minskar. I dag finns det planer på att fartyget ska byggas om från dieselmotorer till elmotorer för miljöeffektiva resor.

I projektet samordnar Dahlmans Kylteknik de olika teknikdisciplinerna som el, vs samt styr och regler. Uppdraget beräknas vara klart våren 2024.

- Sedan fartyget byggdes har det hänt mycket inom drift och energimedvetenhet. Det är på tiden att m/s Byfjorden energieffektiveras. Dahlmans Kylteknik som hjälper oss med fartyget gör ett utmärkt jobb och håller hög servicenivå, säger Per Hermansson, befälhavare på Byfjorden.

Fakta M/S Byfjorden

Byggd: 1968 vid Skaalurens Skibsbyggeri
Längd: 30.5 meter
Bredd: 5.7 meter
Djup: 2,7 meter
Fart: 11 knop
Passagerarantal: 150 passagerare
Matsal: 80 sittande gäster
Soldäck (kapelltak): 60 sittande gäster