"Hur tar vi vårt hållbarhetsarbete till nästa nivå?"

Det var vad Paula Dahlman, ekonomichef på Dahlmans Kylteknik, frågade sig förra året. Sagt och gjort började hon söka efter externa kurser och landade tillslut på en distansutbildning på 12 veckor via yrkeshögskolan TUC Sweden om Hållbarhetsredovisning.

- Jag har länge funderat på greenwashing, och hur kan vi visa att vi jobbar med hållbarhet utan att bara snacka om det. Vi hjälper så många kunder årligen med att konvertera till naturliga köldmedier och gör ofta referenscase om det, men jag kände att jag ville ta allt till nästa nivå. Kan vi mäta allt vi gör? Hur kan vi synliggöra det ytterligare? Så såg jag denna utbildning och hoppade på. Det är så mycket större än vad jag trodde.

Paula började jobba på Dahlmans Kylteknik 2013. Hennes titel är ekonomichef, men omfattar egentligen så mycket mer. Hon har genom åren tagit sig an administration, aktiviteter, HR och nu hållbarhet.

Vad skulle du säga är grunden i en hållbarhetsredovisning?
- Första steget i en hållbarhetsredovisning är veta ditt ”why”, vad är syftet i det hela, varför gör du detta arbete. Sedan är det att göra en analys vilka ens intressenter är. Vilka fokusdelar i en redovisning vill de läsa om, vad är viktigt för dem? Detta för att skapa en röd tråd genom hela redovisningen.

Vad har du lärt dig under utbildningen som du kan ta med till Dahlmans Kylteknik?
- Det är nog framför allt att genomlysa företagets alla delar. Var gör vi mest påverkan? Hur kan vi minimera det som har minst påverkan? Hur kan jag få alla andra engagerade? Detta så vi får igång hållbarhetsarbetet hos alla inblandade.

På Dahlmans är vår kompass att vara transparanta mot våra kunder, och genom en hållbarhetsredovisning får vi se en process där vi ser förväntningarna. Idag jobbar vi enligt ISO standarder, och de behöver vi också synliggöra eftersom det är en del av miljö- och kvalitetsarbete vi bedriver.

Allt grundar sig egentligen i en väsentlighetsanalys. Det kan vara olika från företag till företag vad som är väsentliga frågor. Vi kan ha många relevanta frågor som vi jobbar på inom företaget men vi kan inte redovisa alla, utan endast de som våra intressenter anser är väsentliga, det vill säga prioriterande utifrån ett hållbarhetstänk.

Finns det tips du kan ge till era kunder utifrån utbildningen?
- Jag tycker man ska se sina investeringar långsiktigt, inte bara affären här och nu. Vi förespråkar till exempel naturliga köldmedium, som CO2. Det kanske är en större peng våra kunder behöver lägga här och nu men det är en långsiktig investering som ger tillbaka pengamässigt och samtidigt gör ett minimalt avtryck på miljön. Vi har en hållbar aspekt som vi hjälper kunderna med.

Kontakta mig för mer information!

Paula Dahlman

E-post: