Timab installerar CO2-kyla i Matvärldens nya butik

Matvärlden är Skandinaviens största multikulturella matbutikskedja som erbjuder mat och livsmedel från världens alla hörn. Nu pågår byggnationen av en ny butik på 7 200 kvadratmeter i Kungens Kurva, där Timab står för kylentreprenaden.

Totalentreprenaden på kyla omfattar livsmedels-, bageri- och storkökskyla. Två transkritiska CO2-aggregat kommer leverera energieffektiv, klimatneutral och PFAS-fri kyla till butiken. Den totala kyleffekten beräknas till 250 kW och fryseffekten till 55 kW. Värmeåtervinningen från CO2-aggregaten går tillbaka till butiken i form av ”gratis uppvärmning och varmvatten”. Köldmediet som används är CO2, ett miljövänligt och naturligt köldmedium som inte berörs av F-gasförordningen, enligt det senaste EU direktivet.

Timab genomförde projekteringen under vintern 2023/2024 och går i installationsfas våren 2024. Butiken beräknas öppna under hösten samma år.

- Vi har redan serviceuppdraget för två av Matvärldens butiker, så vi känner till dem väl sedan tidigare. De har skapat något helt nytt inom detaljhandeln och det här blir deras flaggskepp. Vi är stolta över att få ingå i det här väldigt spännande projektet, säger Kenneth Borg, VD på Timab.

Det är en omfattande nybyggnation som behövs för att bygga den nya butiken. Exempelvis består 6 000 kvadratmeter av butikens totala yta från början av garage. Den nya butiken kommer erbjuda allt ifrån frukt och grönt, eget bageri, färskvaror, deli, restaurang och café, till svenska matvaror och all världens mat. Butikens storlek matchar väl konkurrenternas storköpsbutiker. Sedan tidigare har Matvärlden butiker i Tensta, Vällingby och i Veddesta som blev utsedd till årets butik på Daglivarugalan 2017.

Timab, som är en del av Nordic Climate Group, är en totalentreprenör för livsmedelsbutiker som erbjuder service och entreprenad av allt som krävs för att få butiksverksamheten att fungera - vilket innebär kyla, el, VVS, inredning, och projektering.