Historisk el-entreprenad när Östanå Slott byggdes om till bostadsrättsförening

El & Kylservice hade totalentreprenaden på elinstallationer och nätverksdragning när det anrika slottet varsamt byggdes om till en bostadsrättsförening med moderna lägenheter och faciliteter.

Östanå Slott med anor från medeltiden har som många slott en dramatisk historia. 1718 brändes det ner till grunden när ryssarna härjade efter östkusten och 1790 byggdes det upp i nuvarande form. Nu har hela slottet renoverats exteriört som interiört. Slottsbyggnaden som var i dåligt skick har byggts om till fem bostadsrättslägenheter och de två flyglarna till totalt sex bostadsrättsradhus. Till det tillkommer två fristående villor. I slottet finns bland annat en våning på 192 kvadratmeter med sex kakelugnar, stor spansk balkong och havsutsikt.

El-& Kylservice genomförde el- och nätverksinstallationerna vi ombyggnationen. Renoveringen bjöd på flera överraskningar, bland annat kom flera tidigare okända väggmålningar fram i dagens ljus.

"Det var fantastiskt att man hittade de här målningarna även om det först ställde till det för oss. Var skulle vi nu dra ledningarna om vi inte kunde använda väggarna? Vår lösningen blev att spåra in kanaler i tegelväggen bakom bröstningspanelerna. Utmaningen med det här projektet har varit att ta all tänkbar hänsyn till slottets ursprungliga interiör och exteriör. En rolig detalj är att vi installerade nyproducerade vägguttag som ser precis ut som gamla i bakelit", säger Albin Olsson, arbetsledare på El & Kylservice.

"Det här projektet har haft sina utmaningar men till dem hör inte El & Kylservice. De gjorde ett   utmärkt jobb och levererade i tid med hög kompetens och servicenivå", säger Therese Viberg, Östanå Slott fastighets AB.