Klassiska Billingehus totalrenoveras och blir klimatsmart

19 Jan 2023 KylEffekt

Det är femtio år sedan Billingehus byggdes med sitt spektakulära och natursköna läge på berget Billingen ovanför Skövde. Nu ska hotellet totalrenoveras och utvecklas till en av södra Sveriges främsta destinationer för människors välbefinnande, nöjen och möten med ett unikt utbud av aktiviteter och friluftsliv.

För att få en hållbar, energi- och kostnadseffektiv kyllösning har Lotus Hotel Group vänt sig till Kyl-Effekt som nu renoverar anrika Billingehus utanför Skövde.

Kyl-Effekt har kyluppdraget i entreprenaden och i den första etappen ska de installera en varukylanläggning i hotellbyggnaden. Den kommer bl a betjäna ett storkök på 330 kvm med 17 kyl- och frysrum, kylbänkar och vinkylare men också ett kallbad i SPA-avdelningen.

Tekniken som används är modern CO₂-teknik, där CO₂ (koldioxid) använts istället för miljöpåverkande  syntetiska köldmedier. Den CO₂ som nyttjas har tagits om hand som en biprodukt vid biogastillverkning och därefter kapslats in i ett slutet system. Kylanläggningen är förberett för full värmeåtervinning och är en av marknadens mest energieffektiva och miljövänliga lösningar för kyla och värme.

-Vi är i stort sett färdiga med projekteringen av uppdraget. Vi kom sent in i projektet och har därför jobbat snabbt. Det finns andra entreprenörer som varit med i flera år. I månadsskiftet mars/februari går vi i produktion. Vi samarbetar med en otroligt duktig och inspirerande beställare som är insatt i allt från inredning till byggteknik. Det är också väldigt positivt att Lotus Hotel Group ser till att involvera lokala företag i projektet, säger Jonas Nero, vd på Kyl-Effekt AB.

Lotus Hotel Group är en privatägd kedja som verkar i lokalt starka, historiska och spännande miljöer. I gruppen ingår, förutom Billingehus, två av landets mest omtyckta spadestinationer – Arken Hotel & Art Garden Spa och Varbergs Stadshotell & Asia Spa samt ett av Sveriges äldsta hotell – Hôtel Eggers.