En minut med Åsa Pettersson och Stefan Grundström

09 Apr 2024

Med mer än 70 år (1950) på den lokala marknaden är NKI Kyl ett begrepp i Örnsköldsvik. Nu skiftas ledarskapet från Stefan Grundström till Åsa Pettersson som tillträdde som ny VD den 1 mars 2024. Läs mer om hur de nu, en dryg månad senare, ser på VD-bytet och bolagets framtid. 

Stefan, du har varit bolaget trogen från barnsben och haft många roller. Vad har varit mest spännande?

- Jag har nog gjort det mesta, så som det blir i ett familjeföretag. Allt från att skruva ute hos kunder till projektledning och konstruktion till VD-rollen. Affärsmässigt har vi breddat erbjudandet både med fler tekniska områden och filialer i Kramfors och Sundvall.

Vilka har de stora utmaningarna varit?

- För mig, som är tekniker i botten, är det balansen mellan att vara ett familjärt företag och jobba med tillväxt på flera orter som inte är enkel. Därtill har den tekniska bredden ökat från bara kyla till energi, tvätt, storkök och numera stort fokus på hållbarhet och energieffektivitet.

2021 anslöt NKI till Nordic Climate Group. Vad har det inneburit?

- Från början lät det spännande och visionärt, men nu när det är mitt i koncernens tillväxt är vi stolta över att vara en del i gruppen. Fokuset på ett bättre klimat är dels utmanande, dels viktigt för både oss och kunderna. Det känns skönt att vara med i en större familj där vi kan hjälpa varandra.

Vilken roll kommer du att ha i bolaget nu?

- Nu kan jag ägna mig fullt ut åt teknisk utveckling och projektledning, det är ju det jag brinner för. Utveckling inom naturliga köldmedier gör det nödvändigt att jobba med de hållbara lösningarna. Här är det viktigt att vi ligger nära kunderna i dialogen om maximal energieffektivitet och minimalt klimatavtryck.

Åsa, du är en av få kvinnliga VD:ar i branschen. Hur känns det?

- Det känns alldeles utmärkt. Branschen är ju mansdominerad där många är lite oroliga för att ställa frågor som ”man borde ha svaret på”. Därför blir den ”korkade frågan” den relevanta frågan. Så det är en liten fördel. Generellt är det bara positivt att vara kvinnlig ledare med lite andra perspektiv.

Hur ser du på din ledarstil och hur tror du att den kan påverka företagets riktning och kultur?

- Mitt intresse för människor, struktur och en fungerande organisation är min utgångspunkt och styrka. Under min 3 åriga inskolning, jag började ju på NKI 2021, har jag sett att det går att hitta en bra mix mellan egen input och branschvanor. Den starka entreprenörsandan är en utmaning där viljan att lösa problem kan gå ut över strukturen, men vi är på rätt väg. Jag är ödmjuk inför uppgiften att leda en kunnig personal och verksamhet med historia till nästa nivå.

Örnsköldsvik är en del av ett alltmer hett Norrland där tekniska verksamheter växer fort. Hur ska NKI kunna konkurrera om de tekniskt intresserade talangerna?

- a, men vilken bransch har bättre förutsättningar än vår?  Det vi gör är hållbart, energieffektivt och tekniskt utmanande. Det ger personliga utvecklingsmöjligheter som slår mycket annat. Vi ska satsa på utbildning inom de naturliga köldmedierna, leverera hållbar nytta till våra kunder och vara en arbetsplats där vi har roligt.

Åsa och Stefan, finns det några specifika utmaningar eller möjligheter som ni ser i närtid, och hur planerar ni att möta dem?

- Omställningen till naturliga köldmedier är för vår bransch nyckeln till att leverera hållbar kyla och värme energieffektivt. Intresset från livsmedelsbutiker har funnits en tid, nu är det fastighetsägarna och industrin som är nyfikna. Vår styrka är att vi funnits på den lokala marknaden under lång tid och har ett gott renommé. Tillsammans har vi två en unik mix av tekniskt kunnande, kundrelationer och arbetsstruktur inklusive personalutveckling som vi tror på. Summerat finns det möjligheter och utmaningar som vi tillsammans är redo att jobba med.