Bjästa ishall i Örnsköldsvik halverar sina energikostnader

När NKI-Kyl är klara med installationen av det nya energieffektiva och miljövänliga kylsystemet i Bjästa ishall minskar energikostnaderna upp till 50%.

Det här är den första ishall som Örnsköldsviks kommun miljö- och energisäkrar genom att installera en kylmaskin som använder CO2 (koldioxid) som köldmedium. Kommunen var förutseende och skrev redan i förfrågningsunderlaget in att det var en CO2-lösning som efterfrågades. Uppdraget gick till NKI-Kyl som har stor erfarenhet av att arbeta med CO2 som köldmedium både i kylmaskiner som värmepumpar. De kunde presentera en helhetslösning från projektering till installation och driftssättning. Uppdraget genomförs som en totalentreprenad.

Bjästa ishall byggdes under 70-talet, då priset på el var lågt. Ishallen har inte genomgått några större energibesparande åtgärder de senaste 53 åren. NKI-Kyl började med att riva det gamla systemet: kylmaskin, gamla styrskåp, kompressorer m m. Därefter installerade allt nytt med tanke energibesparing och för att minimera klimatavtrycket.

Kylslingorna i pisten tömdes på saltvatten, renades och fylldes på med ammoniakvatten. Det är ett betydligt mer lätt pumpat media som halverar driftkostnaderna för pumparna. CO2-kylmaskinen som står för hallens isproduktion har förmågan att återvinna värmeenergi. Den energin nyttjas till ”gratis” varmvatten, läggvatten för istillverkning och uppvärmning av två byggnader, ishall och entrébyggnad. Den senare är belägen cirka 50 meter från ishallen och inrymmer omklädningsrum, vaktmästeri, samlingslokal med scen m m. NKI-Kyl kompletterade entrébyggnaden med radiatorer och fläktvärmare. Även avfuktaren som tidigare enbart använt direktverkande el kopplades nu också upp mot värmeåtervinningssystemet. Under mellansäsongen då ishallen inte har verksamhet, värms lokalerna upp via en luftvattenvärmepump som också ingick i entreprenaden.

CO2 som köldmedium är klimatneutralt, energieffektivt och PFAS-fritt. Det har ypperliga egenskaper för värmeåtervinning och används allt mer i både kylmaskiner som värmepumpar. Den CO2 som nyttjas är återvunnen som en biprodukt vid biogasframställning. Det är svårt att finna ett mer miljövänligt och ekonomiskt sätt att tillverka is och samtidigt tillgodose en ishalls uppvärmning än detta.