Klimatneutral kylteknik till Lohilo Foods

Mitt i Växjö på Verkstadsgatan finns den glassfabrik som Lohilo Foods härstammar från. Där har glassmästaren som också är en av de två grundarna till företaget - Dan Isaksson utvecklat smaker och nya produkter sedan 2009 - och gör så fortfarande. Sedan starten med Alvestaglass för tolv år sedan har företagets utveckling varit snabb och framgångsrik.

2019 bytte företaget namn till Lohilo Foods och distribuerar under det namnet både sina egna starka varumärken som Alvestaglass, Lohilo Nutritious & Delicious samt Järnaglass tillsammans med andras varumärken som Häagen-Dazs och Bubbies. I dag finns Lohilo Foods kunder inte bara över hela Sverige utan också världen. När behovet av ett nytt logistikcentrum och ett huvudkontor växte fram 2019 anpassades en befintlig lokal i Öjaby, nära flygplatsen i Växjö.

Lohilo Foods ska på 10 år bli 100% koldioxidneutrala
Lohilo Foods följer ett miljöledningssystem som kontinuerligt analyserar företagets samlade Co2 utsläpp med målsättningen att inom 10 år bli 100% koldioxidneutrala.

När det nya logistik- och lagerbyggnaden med huvudkontor började byggas 2019 var det självklart att arbeta med klimatneutral kylteknik. Kronobergs Kylteknik fick uppdraget att stå för den kyltekniska kompetensen vid ombyggnationen. Lokalen som är på 8 000 kvm innefattar förutom lager och huvudkontor även ett eget koncept för padel- och träningscenter under namnet LOHILO Fitness Club.

-Kronobergs Kylteknik har varit en väldigt bra servicepartner i tolv år. Vi är väldigt nöjda med deras arbete och kompetens. Om ett problem uppstår så löser de det, säger Dan Isaksson glassmästare/gelatista men också grundare av Lohilo Foods.

Logistik och lagerdelen är delvis helt automatiserad och sköts av robotar. Två klimatneutrala Co2-aggregat generar kyla till 1200 kvm frysrum och 150 kvm kylrum. Systemets värmeåtervinning ger stora miljömässiga och ekonomiska vinster. Värmeåtervinningen går bland annat till golvvärmen i frysrum, avfrostning av förångare, uppvärmning av ventilationsaggregat, samt LOHILO Fitness Clubs padel- och träningscenter.

-Vi känner att vi från dag ett har haft ett stort förtroende från vår kund. Byggprocessen gick smidigt tack vare korta beslutsvägar och effektiva byggmöten. Vi är väldigt nöjda med anläggningen i sin helhet men specifikt de tekniska lösningarna så som utfallet av värmeåtervinningen för avfrostningen till förångare samt golvvärmen till frysrummet då dessa i sin egenhet bidrar till stor energibesparing och kortare pay-off tid, säger Mats Lundgren, projektledare på Kronbergs Kylteknik.