Minimalt klimatavtryck när Kronobergs Kylteknik kör ID.Buzz

18 Mar 2024

”Det vi kan göra för ett bättre klimat ska vi göra. Därför har vi nu tagit ett första steg och har 4 eldrivna VW ID.buzz som servicebilar. Det är faktiskt både kul och inspirerande att försöka få till ett helhetstänk kring hållbarhet.”, säger Mattias Eriksson, VD Kronobergs Kylteknik i Växjö.  Bolaget installerar och servar kylanläggningar i butiker, industrier, fastigheter och i offentliga lokaler. Kronobergs Kylteknik etablerades 1986 och är ett välkänt bolag i Småland. Deras servicebilar är ett dagligt inslag i den småländska trafiken när de åker mellan kunderna. I november 2023 kom de 4 servicebilarna VW ID.Buzz, vilket har en logisk koppling till bolagets verksamhet där hållbarhet ligger högt på agendan.

Sedan 2021 är Kronobergs Kylteknik en del av Nordic Climate Group, en nordisk kylkoncern som är marknadsledare i Sverige, Norge, Finland och Danmark med drygt 75 etableringar. I gruppen är hållbarhetsarbetet en av ledstjärnorna, mycket beroende på omställningen från syntetiska till naturliga köldmedier. I korthet innebär det att EU-lagstiftning fasar ut växthuspåverkande köldmedier till naturliga köldmedier som ger möjlighet till maximal energieffektivitet och minimalt klimatavtryck.

Kylteknikern Andreas Collskog var lite fundersam när bytet till elbilar kom på tal och beskriver tankarna inför bytet: ”Jag var lite orolig för räckvidden, men tänkte att man kan väl testa”. Nu med några månaders erfarenhet och många mil i ID.Buzzen säger Anderas att: ”ID.Buzzen är skön och bekväm att åka i, dessutom fungerar räckvidden toppen för mig. Både kunder och kompisar tycker bilen är häftig, så det känns kul att rulla i väg på morgonen”

Att ställa om från VW Transporter till VW ID.Buzz var ett större problem innan de kom än när de levererades. ”Vi hade många och långa diskussioner innan beslutet fattades”, säger Mattias Eriksson, ”Men med facit i hand oroade vi oss nog i onödan. Nu är det positiva signaler från både teknikerna, som kör ID.Buzzarna, och kunderna. En stor del till att det fungerat så bra är samarbetet med Henrik Rillner på Atteviks som levererat bilarna”. Inom Nordic Climate Group finns servicebilar som rullar dygnet runt i alla tänkbara förhållanden. Ytterligare VW ID.Buzz finns i bolagen, men Kronobergs Kylteknik är det första bolaget som bytt till flera ID.Buzzar samtidigt. Nu finns erfarenheterna och fler kommer säkert att följa efter. ”Jag märker att vi gått från nyfikenhet till verkligt intresse med allt fler beställningar av elbilar”, säger Henrik Rillner, Atteviks, som också ansvarar för VWs försäljning till Nordic Climate Group.

Andreas Collskog, kyltekniker hos Kronobergs Kylteknik, gillar sin ID.Buzz och beskriver livet så här ”Nu är både jag och bilen fulladdad på morgon”.

Mattias Eriksson, VD, Kronobergs Kylteknik, och Henrik Rillner, säljare, Atteviks. ”En bra dialog och bra elektriska servicebilar är nyckeln till ett hållbart samarbete”, är Mattias och Henriks sammanfattning och den lyckade övergången till elektriska VW ID.Buzz som servicebil.

Kylteknikerna Simon Mohlin och Andras Collskog vid sina ID.Buzzar. ”Vi gillar bytet till elbilar och vi har nog blivit lite bättre förare också. Det är lätt att köra lite lugnare och säkrare”, säger Simon Molin