Willys satsning på miljövänlig kyla gav en energibesparing på mer än 25%

Energibesparing och minimerad miljöpåverkan var i fokus när Willys tillsammans med Frys & Kylservice framtidssäkrade Willysbutiken i Östersund.

Butiken har gjort en totalomställning och ersatt syntetiska köldmedier med miljövänliga naturliga köldmedier i form av CO2 (koldioxid). Under totalentreprenaden installerade Frys & Kylservice två CO2-aggregat och bytte samtidigt ut all kylteknik i hela butiken inklusive alla kyl- och frysdiskar.

De största fördelarna med att använda CO2  som köldmedium är miljöfaktorn och den effektiva värmeåtervinningen. Energin från CO2-aggregaten återvinns och går tillbaka som varmvatten och uppvärmning av butikslokalen. Energibesparingen efter ombyggnationen är mer än 25%.

Frys & Kylservice startade projekteringen av uppdraget i december 2021 och i mars 2022 var butiken driftsatt.

- Frys & Kylservice har tillsammans med Willys gjort ett fantastiskt jobb. Tack vare bra planering blev det inga störningar i butiken under arbetet. De höll tidsplanen från start till mål. Det blev superbra och ett stort lyft för oss och våra kunder, säger Ann-Sofie Öhman, butikschef på Willys i Östersund.

- Det bästa med Frys & Kylservice är att de kommer i mål med sina projekt till 100%. Samtidigt är de lyhörda och serviceminded. Uppstår problem löser de dem omgående. Jag är väldigt nöjd, säger Magnus Jernsand, chef för kyla och energi inom Willys.