1 minut med...

11 Okt 2022

Denna härliga höstdag är vi tillbaka med ett medarbetarporträtt tillsammans med Jonas Nero som är VD på Kyleffekt i Göteborg! Bolaget är inte bara aktiva inom kyla och värme, de arbetar även med marinkyla. Ett spännande och utmanande område som vi är nyfikna att veta mer om.

Vad skiljer arbetet inom det marina från en vanlig kylinstallation?

Att jobba med marina projekt skulle jag hävda är lite mer krävande och ställer lite högre krav på ett helhetstänk då det sällan finns färdiga produkter som passar för ändamålet. Utmaning är att konstruera så att kundens behov ryms på den yta som finns att tillgå.

Vad innebär det att arbeta marint?

Det ställer höga krav på flexibilitet, både när det kommer till när service och installationer ska ske men också till vart. Vi jobbar globalt och åker dit båten befinner sig. Vi har varit på många spännande platser såsom Japan, Las Palmas, Barbados m.fl.

Vilka fördelar finns det med att även jobba med det marina?

Det ger oss en bredd och det utmanar oss både tekniskt och organisatoriskt. Det är en spännande värld som tar oss ut till platser vi kanske annars inte hade hamnat på.

Varför hamnade du i kylbranschen?

Ren slump, utbildade mig som eltekniker. Samma år som jag skulle ta studenten så kom en lågkonjktur som ett brev på posten och den firman som lovat anställa mig behövde istället säga upp sin personal. En vän tipsade om Kylutbildningen som fanns i Mjölby där jag bodde, en 1 årig intensiv kurs där de inte heller hade någon lika lång lärlingslön som elbranschen och det fanns hur mycket jobb som helst. Så blev det.

Vad skulle du säga är de främsta fördelarna med att arbeta inom kylbranschen?

Det blir aldrig slentrian och du blir aldrig fullärd. Samt en bransch full av kompetens.

När skrattade du högt senast?

På lunchen idag, jag skrattar högt flera gånger om dagen.

 

Är du nyfiken på att veta mer om Jonas och det marina arbete som han och hans kollegor på Kyleffekt bland annat utför? 

Maila honom på jonas.nero@kyleffekt.se