1 minut med...

05 Nov 2021

Idag lär vi känna Tommy som är studerande på Hermods i Örebro!

Hej Tommy!
Du studerar just nu till kyl- och värmepumpstekniker på Hermods AB i Örebro och gör din LIA på Kronobergs Kylteknik AB i Växjö som är med i Nordic Climate Group.

Hur kommer det sig att du hamnade där?
Jag bor i Örebro tillsammans med min sambo, men vi har ärvt ett hus i Älmhult och planerar att flytta dit när jag är klar med utbildningen. För att få in en fot och bredda mitt nätverk har jag sökt mina LIA-perioder i områden däromkring.

Varför kyl- och värmepumpsteknik?
Jag har tidigare haft lite ströjobb men inget jag fastnat för. Jag började därför kika på utbildningar som är mer praktiska och som ger jobb efter utbildning. Jag fastande för Drift- och fastighetstekniker samt Kyl- och värmepumpstekniker. Efter ytterligare research landade jag slutligen på kvp. Det känns rätt för mig då det är en väldigt praktisk utbildning. På Hermods har vi labbvagnar som vi studerande kan laborera på och på så sätt lär man sig mycket.

Du har nu gjort ¾ delar av din LIA period, hur skulle du summera den hittills?
Jadu, mycket bilåkande. Kronobergs Kylteknik täcker stora områden så det blir mycket bilåkande till och från kunder. Detta är min första LIA period i och med att det var svårt att få tag på plats under corona, så det är väldigt lärorikt att komma ut till en riktig arbetsplats och testa på sina kunskaper. Det är faktiskt mer el i jobbet än vad jag trott. Men kul!

Om du fick ge 2 starka argument till de som överväger att studera till kyl- och värmepumpstekniker, vad skulle det vara?
- Går du utbildningen får du i 99% fallen jobb direkt.
- Det är ett väldigt brett yrke, du har antingen möjlighet att specialisera dig inom ett område du tycker är roligt eller fortsätta jobba brett.

Om du var en emoji, vilken skulle du vara då?
En skrattade emoji 😂😂, för jag tycker om att skratta, tycker om humor och tycker om att få andra att skratta!