Halverad energiförbrukning och minimerat klimatavtryck!

När ICA Supermarket i Bjästa framtidsäkrar sin butik minimerar de sitt klimatavtryck och räknar med att sänka energikostnaderna upp till 50%. Kylsystemets miljöpåverkan sjunker från 493 ton CO2-ekvivalenter till försumbara 0,13 ton CO2-ekvivalenter.

Handlaren Toni Gullfors passar på att ta ett helhetsgrepp över ombyggnationen. Han löser inte bara energi- och miljöfrågan utan ser också till att öka service- och trivselnivån genom att bygga om butiken och göra den mer välkomnande.

Omställningen från direktverkande el och syntetiska köldmedier till CO2-aggregat med full värmeåtervinning var nödvändig. Den gamla kylmaskinen installerades 1976, för 46 år sedan och hade gjort sitt. Värmeåtervinningen från CO2-aggregatet kommer gå till förvärmning av tappvatten samt uppvärmning av hela butiken via det nya ventilationssystemet. ICA Supermarket i Bjästa är snart en energieffektiv och miljövänlig livsmedelsbutik.

 

- CO2-aggregatet ger oss både kyla och värme. Vi har också installerat nya kyl- och frysmöbler, nya kyl- och frysrum samt satt in ledlampor överallt, även utomhus. Ventilationen är utbytt till ett nytt och energieffektivt luftbehandlingssystem som försörjer butiken med återvunnen värme samt komfortkyla. Vi har också gjort om butikslayouten. Det har bl a tillkommit en spelbutik samt en liten bistro i vår deli. NKI-Kyl är otroligt proffsiga på alla sätt och vis och jag känner mig trygg med dem, säger Toni Gullfors, handlare på ICA Supermarket Bjästa.

 

Sven Olsson är den konsult som ICA handlare i Norrlandsregionen ofta anlitar när det gäller frågor kring klimat- och energioptimering. Det gäller också ICA Supermarket i Bjästa. Sven genomförde energi- och miljöutredningen och kommer också göra slutbesiktningen. Det var också Sven som tog fram det förfrågningsunderlag som låg till grund för upphandling av kylföretag.

 

- I den här butiken sker en stor ombyggnation och teknikmässigt blir det mesta nytt. När allt är klart kommer jag efter lämplig tid följa upp installationen för att se att vi når våra energi- och miljömässiga mål. Vid upphandlingen valdes NKI-Kyl som är det ledande kylföretaget här i regionen. De är serösa i allt de gör och slutresultatet av deras projekt historiskt sätt är utmärkt, säger Sven Olsson, konsult från Co2nsults/Sreco AB.

 

NKI-Kyl som utför kyl-entreprenaden är ett av Norrlands äldsta men också största kylföretag. De har utvecklat sig till regionens ledande företag inom hållbar och energieffektiv kylteknik.

 

- Det är alltid roligt att se hur mycket energi en livsmedelsbutik kan spara genom att byta till klimatneutral kyla och värme. Varje gång vi projekterar ett uppdrag med CO2-teknik står det klart att det är framtiden. Utmaningen i det här projektet är att butiken ska kunna hålla öppet under installationsfas. Det löser vi genom att koppla upp kylan på ett parallellt system. Vi lägger mycket tid och energi på att få till ett bra samarbete med butikschef, personal och andra entreprenörer. Det gäller att hålla tidsplan, vara noggrann med detaljer och visa hänsyn, säger Stefan Grundström, projektchef på NKI-Kyl AB.