Pilotprojekt för Olov Lindgren med DLE-konceptet!

04 Jun 2023 Labkyl Hållbarhet DLE

Med stigande energipriser blir det allt viktigare för fastighetsbolag att satsa på kylsystem som ger hög värmeåtervinning. Energieffektivitet är till nytta både för ekonomin och klimatet.

Fastighetsbolaget Olov Lindgren gör nu sin första satsning på klimatneutral och energieffektiv kyla i en kontorsfastighet vid Björns Trädgård på Södermalm. Olov Lindgren är ett familjeägt företag som äger och förvaltar 115 fastigheter i Stockholm.

Labkyl som genomför uppdraget kommer att ta bort de gamla miljöfarliga kylmaskinerna och ersätta dem med en DLE* 150, som är den minsta modellen av installationsfärdiga DLE-aggregat. DLE-aggregatet använder CO2 (koldioxid), ett naturligt och klimatneutralt köldmedium.

Från att tidigare haft en kylmaskin och fjärrvärme ger DLE-aggregatet dem nu kyla och värme i ett. DLE-aggregatet återvinner värmen från kylan samt från två luftenheter som installeras på fastighetens tak. Principen är densamma som för det prisbelönta energibesparings- och hållbarhetsprojektet Labkyl genomförde för japanska spa- och konferenshotellet Yasuragi räkning.

Det här är framtiden. Mitt i Stockholm byter vi ut en miljöfarlig kylmaskin till ett DLE-aggregat och får värmepumpsfunktion samtidigt.
I det här fallet integrerar den värmeenergi från luften men det fungerar lika bra med vatten eller berg.
Det här är den första kylmaskin eller värmepump med CO2 som köldmedia Olov Lindgren installerat i någon av sina fastigheter. Det gör det till något av ett pilotprojekt.

När vi är klara har Olov Lindgren fått en driftsäker och miljövänlig kyl- och värmelösning som kommer minska deras energikostnader för fastigheten rejält
. 

- Patrik Ahlstrand, teamleader på Labkyl.

Delta Lift Energy (DLE) är ett koncept som kombinerar CO2-värmepump med modern styr- och reglerteknik med hög förmåga att återvinna den energi som tillförs en fastighet. När CO2-teknik används i kyl- och värmepumpsaggregat är det förmodligen marknadens mest klimatvänliga och energieffektiva lösning.