BRF på Södermalm halverar sina energikostnader!

29 Aug 2022 Labkyl

Bostadsrättsföreningen Designationen kommer med hjälp av DLE-konceptet att halvera sina energikostnader.

Bostadsrättsföreningen Designationen kommer med hjälp av DLE-konceptet, en kombination av CO2-värmepump och styrteknik, halvera sina energikostnader. Föreningen är belägen på Södermalm i Stockholm och består av 237 lägenheter i 15 trapphus samt affärslokaler.


Det är den andra bostadsrättsföreningen i Sverige som väljer att installera DLE-konceptet. Först ut var Brf Höjden i Haninge som beräknas sänka sina energikostnader med ca 700 000 kr per år, baserat på energipriset sommaren 2022. I Brf Höjden utnyttjas geoenergibrunnar för att skapa miljövänlig kyla och värme.

 

1,5 miljoner kWh kommer att återvinnas ur frånluften!

I Brf Designationen används DLE-konceptet för att återvinna befintlig energi ur frånluften. I föreningens frånluft finns i dag stora stora mängder energi som inte utnyttjas överhuvudtaget. DLE-konceptet beräknas halvera Brf Designationens energikostnader, från 3 miljoner kWh fjärrvärme per år till 1,5 miljoner kWh per år. Att det är lönsamt att investera i DLE visar payoff-tiden som är beräknad till några få år.

 

- Vi har en lösning som gör att CO2-maskinen i DLE-konceptet passar otroligt bra ihop med fjärrvärme. Brf Designationen får en grön energilösning som återvinner energi ur frånluften utan att förstöra returtemperaturen, något som konventionella lösningar ofta har problem med. DLE-konceptet är i sin helhet ett fantastiskt bra komplement till fjärrvärme, säger Patrik Larsson, vd på Labkyl.

 

Nordic Climate Group - företag i samarbete!

Labkyl och El & Kylservice genomför projektet i samverkan. Initiativet till uppdraget kom från El & Kylservice som har ett samarbete med fastighetsägarorganisationen Fastighetsägarna.

 

- Via Fastighetsägarna kom vi i kontakt med Brf Designationen som stod i begrepp att göra en insats för att minska sin energiförbrukning genom en ny energilösning. Jag visste att Labkyl, som också är en del av Nordic Climate Group, har spetskompetens inom miljövänliga och energieffektiva energilösningar baserade på CO2 (koldioxid) som köldmedium. En stor fördel med att vara en del av Nordic Climate Group är att vi kan ta hjälp av varandra, både kompetens som personalmässigt. Tillsammans med Labkyl skräddarsydde vi DLE-konceptet för Brf Designationen, säger Patrick Nilsson, vd på El & Kylservice.