Frys & Kylservice har under hösten varit med i utbyggnadsarbetet av Coop Åre. Det blev en omfattande förnyelse med bland annat utökad försäljningsyta, förflyttning av personalens omklädningsrum och lunchrum. Allt för att skapa en så effektiv butiksyta som möjlig för kunderna. Självklart har även de gamla köldmedierna bytts ut till miljöneutrala.

Maria Viksten, butikschef Coop Åre, blev nöjd med förändringarna:

-Butiken har fått ny inredning, ny energisnål belysning samt nya kyldiskar med energidörrar och LED belysning. Avdelningen för frysta varor blev verkligen fräsch och fin! De nya 4-plans frysarna på golvet med väggfrysar runt håller samman frysavdelningen på ett bra sätt i den nya delen av butiken. Vår satsning på matlagning av egen kock i vårt alldeles nya kök känns också riktigt spännande. Vi kommer ha varm lunchbuffé med butikslagad husmanskost och en fräsch delikatessdisk. Det känns också väldigt bra att vi nu fasat bort alla gamla köldmedier och satsat på en helt miljöneutral kylanläggning för hela butiken. Genomförandet har gått över förväntan och vi har drivit butiken med normala öppettider och sortiment under hela ombyggnaden. Visst blir det rörigt under en så omfattande ombyggnad, men när vi nu ser resultatet känns det väldigt bra. Vi ser nu fram mot skid- och turistsäsongen, toppat med alpina VM i Åre.

Jan Lindfors, Projektledare på Frys & Kylservice, berättar lite mer tekniskt om den nya kyl och frysanläggningen som företaget levererat och installerat:

Kyltekniken med koldioxid (CO2) som köldmedium är en mycket modern och energisnål teknik, som representerar framtiden. Tekniken passar dessutom vårt svalare nordiska klimat helt ypperligt. Kylproduktionen lämnar överskottsvärme som vi omvandlar till golvvärme vilket i sin tur värmer fastigheten. Allt tekniskt kan överskådligt kontrolleras och övervakas via ett nytt datoriserat system med olika flödesbilder, larm och energimätningar. Vi kan konstatera att denna typ av omställning är ett fantastiskt bra exempel på en rad lyckade åtgärder som verkligen gör skillnad miljömässigt. Coop Nord ser också en stor ekonomisk fördel med låga driftkostnader vilket gör alla till vinnare, inte minst miljön och våra barn och barnbarn.