Tolv kylsystem med F-gaser blir istället ett klimatneutralt system

Dahlmans Kylteknik får uppdraget när Hemköpbutiken ”Torpahallen” i Vänersborg renoveras.

Utmaningen som Dahlmans Kylteknik ställdes inför var att ersätta en kylanläggning som under 50 år utvecklats, byggts till och förändrats. Den fungerade, men varken energieffektivt eller klimatsmart. Uppdraget blev en totalentreprenad på kyla, styr och regler samt värmeåtervinning när Hemköpbutiken ”Torpahallen” i Vänersborg renoveras. Dahlmans uppgift var att hitta en lösning där de gamla kylsystemen ersätts med ett miljövänligt och energieffektivt kylsystem med CO2 (koldioxid) som köldmedium.

Torpahallen byggdes 1971 och som många äldre butiker har man genom åren successivt utökat sin kylkapacitet med nya kylsystem. När Dahlmans startade sitt uppdrag fanns det totalt tolv olika kylsystem med syntetiska kylmedier som R134A eller R404A.

-Vi valde CO2 som köldmedium för att det är bäst för både miljön och plånboken. Våra kunder blir allt mer miljömedvetna och vi som butik måste leva upp till deras kravbild. Dahlmans Kylteknik fick vi rekommenderat till oss av kollegor i branschen. De sa att det var ett seriöst och kompetent företag med bra referenser. Nu när de är halvvägs in i uppdraget kan vi bara hålla med. Det fungerar toppenbra! För oss är det viktigaste av allt att de håller sina leveranstider och det gör de, säger bröderna Mattias och Marcus Bengtsson, ägare av Torpahallen i Vänersborg.

Genom att tolv äldre aggregat med F-gaser som köldmedium ersätts av ett transkritiskt CO2-aggregat kommer Torpahallens utsläpp av växthusgaser minska dramatiskt. Något som också kommer minska är butikens uppvärmningskostnader. I december startar uppdraget med att återvinna energin från CO2-aggregatet. Värmeåtervinningen kommer via tre ventilationsaggregat gå till uppvärmning av butik samt till uppvärmning av tappvarmvatten.

- Med vår installation byts samtliga kyl- och frysdiskar ut och butikens kyl- och frysrum byggs om. När allt är klart blir Torpahallen som en ny butik med delvis ny inredning, klimatneutral kyla och värme och med lägre energikostnader, säger Daniel Simonsson, projektledare på Dahlmans Kylteknik.