God Jul & Gott nytt år - från en 50-åring!

23 Dec 2021

Det har varit ett speciellt år, för alla men inte minst för Dahlmans Kylteknik som firar 50 år! Vi tar en recap på tiden som varit, och låter vår VD Robert summera året.

1971, året då…

Apollo 14 landar på månen
Göteborg firar 350 år som stad
SL-kortet införs
Det för första gången säljs fler färg-TV-apparater än
svartvita i Sverige under ett år…
men det är framför allt även året då Dahlmans kylteknik startades i Uddevalla! 

Låt oss berätta historien om en stolt 50-åring.

1971 tog Per Dahlman över det anrika kylföretaget Strömers Kylaktiebolag. Han valde att byta bolagsnamnet till P. Dahlmans kylteknik AB och flyttade firman till en källarlokal i Uddevalla. Samma år fick Per en son, Robert.
 
Robert fick hänga med sin pappa på alla olika projekt, det var ett sätt att umgås samtidigt som han fattade tycke för det praktiska arbetet. Kundkretsen bestod mest av restauranger, vägfik och butiker på den tiden, så riktigt lyckade dagar ute på jobb fick Robert glass eller hamburgare när han satt och väntade på att jobbet skulle bli klart.
 
När Robert var runt 6-7 år fick han en overall, sin alldeles egna blårock som det stod Dahlmans Kylteknik på ryggen. Var det kanske den som banade väg inför framtiden som kom?

Åren gick och P. Dahlmans kylteknik växte från ett enmans företag till en framgångsrik business där de även tog på sig större projekt som köpcentrum, fastigheter, mer butiker och generellt större anläggningar. Redan under tidigt 80-tal var företaget ledande inom teknik och var mycket engagerade i kylbranschens frågor samt utbildning. På den tiden var Ozonhålet vårt största hot, och sedan nu i våra dagar växthuseffekten. Dahlmans började omgående att ställa om sig till att jobba med de nya godkända köldmedierna, vilket resulterade i en enorm satsning på kompetens och utbildning inom företaget.
 
Robert började studera till elektriker på gymnasiet men fortsatte jobba så mycket som möjligt på sin fars företag vid sidan av studierna. Att ha många bollar i luften har alltid legat i familjens gener.

2008 började Dahlmans med den nya typen av köldmedia CO2 naturligt köldmedia, vilket var början på något riktigt stort. Dahlmans var pionjärerna med denna typ av ”nya” kylteknik. Idag jobbar Dahlmans till 90 % med denna teknik till alla större applikationer, denna teknik har ingen påverkan på vårt klimat.
100 % hållbar teknik.