Projekt för engergibesparing åt Siemens Industrial Turbomachinery i Trollhättan

22 Nov 2017

Siemens Industrial Turbomachinery AB har själva initierat energiprojektet som går ut på att utvinna energi ur processen. Den återvunna energin används för uppvärmning av lokaler och förvärmning av tappvatten. Ett syfte med projektet var att minska energikostnaderna för fjärrvärme genom att nyttja överskottsvärmen.

Siemens Industrial Turbomachinery i Trollhättan tillverkar brännkammare och är en del av Siemens Industrial Turbomachinery AB (SIT AB) med säte i Finspång. De levererar kraftverk och turbiner med hög verkningsgrad och låga utsläppshalter Totalt är de 2800 medarbetare och omsätter ca 10 miljarder kronor.

Dahlmans Kyltekniks uppdrag på anläggningen i Trollhättan var att utföra rörentreprenaden, borra tre energibrunnar till ca 200 meters djup och installera två värmepumpar samt kylbatterier i för värmeåtervinningen. Värme utvinns från energibrunnarna och från en hydrualpress via en luftkylare. Dessutom återvinns värmen från en tryckluftskompressor. Även frikyla från borrhålen kan användas för att kyla en befintlig köldbärarkrets. Siemens tar själva hand om övergripande projektledning samt styrning för att nå det totala målet för energibesparing i projektet.

-Samarbetet med Dahlmans Kylteknik har fungerat utmärkt. De är lättsamma, smidiga och duktiga.
Har det dykt upp några frågor eller problem under projektets gång så har vi gemensamt sett till att lösa det,
säger Ingvar Morén, projektledare på Siemens AB, Building Technologies.

-Vi har haft ett mycket bra samarbete med vår uppdragsgivare. Ett spännande och kreativt projekt med smarta lösningar. Utifrån vårt perspektiv så visar det också bredden av Dahlmans kompetens, från att uppgradera en livsmedelsbutik med CO2-kyla till komplicerade energibesparingsprojekt inom processindustrin, säger Daniel Dahlman, projektledare på Dahlmans Kylteknik.